BMW M1

Toen deze BMW M1 onze werkplaats binnenreed, werden we allemaal een beetje stil. Een legendarische auto waar er maar weinig van rondrijden, en ook de eerste echte supersportwagen met middenmotor van de Beierse fabrikant. Waar we ook van stilvielen, was de plaatschade aan de voorkant en de lakschade dwars over de special paint job op de neus van de auto. Gelukkig bleek ook deze uitdaging niet te groot voor ons bekwame personeel, en enige tijd later stond deze M1 er weer fantastisch bij, al zeggen we het zelf.

 

Een unicum
Van de BMW M1 zijn slechts 455 exemplaren gebouwd tussen 1979 en 1981. Dat geeft al te kennen dat het hier om een zeer bijzondere bolide gaat. Het wordt echter nog gekker: slechts tien exemplaren zijn uitgerust met het zogenaamde AHG-pakket. Het model dat wij in de werkplaats hadden is de eerste van die tien. Dat, in combinatie met het bijzondere kleurenspel, en de wetenschap dat niet alle exemplaren de tand des tijds hebben overleefd, bevestigt toch ons vermoeden dat we echt met iets heel speciaals te maken hadden.

Lokaas
De BMW M1 werd aan het einde van de jaren ’70 in het leven geroepen om klanten bij Ferrari, Aston Martin, Lotus en Jaguar weg te lokken. Voor de homologatie wilde BMW binnen twee jaar 400 stuks op de weg hebben. Giorgetto Giugiaro van ItalDesign ontwierp de carrosserie en BMW Motorsport Gmbh en Lamborghini zorgden voor de montage en constructie van het buizenframe en de kunststof carrosserie. De droom van bijna elke autoliefhebber: Duitse degelijkheid, verpakt in Italiaanse looks.

Een hobbelige weg
De ontwikkeling van het model ging niet over rozen. Zo liep de ontwikkeling van de motor flinke vertraging op en verkeerde Lamborghini, één van de samenwerkingspartners, eind jaren ’70 in zwaar weer. Toen faillisement dreigde voor de Italiaanse sportwagenfabrikant, gebeurde er iets wat je eigenlijk alleen in films ziet. BMW kreeg er lucht van dat de arbeiders de fabriek in Modena zouden bezetten. Vlak voor deze gebeurtenis werd midden in de nacht een operatie uitgevoerd, waarbij alle prototypes van de M1 met militaire precisie uit de fabriek werden gehaald en op transport gingen naar Duitsland. De firma Baur nam vervolgens de rol van Lamborghini over en verzorgde de eindmontage van de BMW M1.

Bijzonder bijzonder
De BMW M1 was in standaard uitvoering (in hoeverre je daar al van kan spreken) al geen langzame of saaie jongen. Het AHG-pakket deed daar echter een schepje bovenop: het vermogen steeg van 277pk (204kW) naar 350 pk (257kW). Andere extraatjes op deze uitvoering waren een exclusief uitlaatsysteem, een racekoppeling, een achtervleugel, instelbare raceophanging, BBS velgen uit drie delen, een andere voorspoiler en bredere wielkassen.