Chevrolet Impala

De Chevrolet Impala is zo’n auto waarvan alleen het noemen van de naam al een grijns op het gezicht tovert van de meeste autoliefhebbers. Het exemplaar dat wij in onze werkplaats hadden is origineel in Nederland geleverd en na dik 50 jaar straatervaring toe aan een volledige restauratie, van top tot teen.

Yes please!
Dit specifieke model behoort tot de vierde generatie (1965-1970), en heeft misschien niet het vloeiende lijnenspel van de eerste generatie, maar wel iets anders: bállen! Alles aan deze wagen is ‘dik’, een eigenschap die de meeste Amerikaanse modellen uit deze tijdsperiode bezitten. Vooral het ‘pillarles’ design – het ontbreken van de B-stijl – springt direct in het oog, en geeft deze sedan het voorkomen van een coupé. Mag het iets meer zijn? Yes please!

De twee-na-bestseller
Deze generatie van de Impala schopte het tot het twee-na-best verkochte model in de VS binnen zijn categorie. Op nummer 1 stond uiteraard de Ford Mustang, de onbetwistbare winnaar in zijn klasse. Voor elke Impala werden er minstens twee Mustangs verkocht. Nu – dik 50 jaar later – pluk je daar als eigenaar de vruchten van. Je zou immers kunnen stellen dat de Impala de meest zeldzame klassieker is van de twee.

Onder de motorkap
Onder de motorkap ging het er uiteraard al even ‘dik’ aan toe. Hoewel dit model ook geleverd werd met zes-in-lijn motoren waren een small block of big block V8 natuurlijk de betere opties, met een inhoud van 6.5 liter tot 7.0 liter. De zwaarste versie, de L72, schopte het tot 431 PK (317 kW).