De Citroën 2CV is, samen met wijn en stokbrood, één van de bekendste, Franse exportproducten. Wij zien ze regelmatig in de werkplaats langskomen, hetzij voor schadeherstel of voor volledige restauraties.
Robuuste, praktische plattelandswagen
De Citroën 2CV, ook wel bekend onder de geuzennaam ‘Lelijk Eendje’, is één van de weinige auto’s waarbij het praktisch oogpunt absoluut leidend was bij het design. Het zou een plattelandsvoertuig worden. Het voertuig moest over een stuk omgeploegd land kunnen rijden zonder dat de eieren braken, en er moest 50 kilogram aan landbouwproduct mee vervoerd kunnen worden, het liefst ook nog met een paar landbouwers ernaast. De auto moest betrouwbaar, goedkoop, zuinig en vooral gemakkelijk te bedienen zijn. De boerin moest ermee naar de markt kunnen rijden en de boer moest er met zondagse hoed en al in passen om naar de kerk te kunnen. Je ziet het: geen enkele van deze voorwaarden gaat over chroom op de motorkap, leren bekleding, Italiaanse vormgeving en dat soort trivialiteiten.
France first, the Netherlands second
Het was geen wonder dat de Citroën 2CV veel aftrek vond bij boeren. De auto was zelfs zo erg in trek, dat de wachttijd kon oplopen tot wel drie jaar. Toch waren het niet alleen boeren die graag in een 2CV reden. Dokters, maar ook kunstenaars verplaatsten zich graag per 2CV. Toen de Citroën 2CV Europa begon te veroveren, was Nederland als eerste aan de beurt. Toch deed het lelijk eendje het niet zo best in het eerste exportland. Wellicht had het ontwerp daar invloed op. Tegenwoordig is dat wel anders. De 2CV heeft een absolute cultstatus, en mag zich scharen onder andere groten die klein van postuur zijn, zoals de Volkswagen Kever, de Fiat 500 en de Mini.
Klein maar fijn
De eerste Citroën 2CV’s werden geleverd met een 375 cc tweecylindermotor met 8 pk. Er rijden nog ongeveer 8500 2CV’s rond in Nederland, maar helaas worden lang niet alle exemplaren evengoed beschermd tegen de tand des tijds. Een 2CV in goede staat kan echter gemakkelijk €15.000,- opleveren. Gezien de geringe complexiteit van de auto is het de moeite van het restaureren dus zeker waard.