Ferrari 512 BB

Klaar om de straat (opnieuw) te trotseren: de Ferrari 512 BB (Berlinetta Boxer). Van dit model hebben we in de loop der jaren een aantal exemplaren mogen voorzien van een nieuwe laklaag. Het is een bijzonder model, want dit was de eerste Ferrari met een ‘platte’ twaalfcilinder middenmotor.

Maar de Dino dan?
De kenners zullen weten dat de Dino – ook met middenmotor – al eerder het levenslicht zag, maar wegens de dubbele badge (Ferrari/Fiat) bestaat er nogal wat discussie over of dit nu wel of niet een pure Ferrari genoemd mag worden. De Ferrari 512 BB met middenmotor was hoe dan ook een grote stap voor Enzo Ferrari, die ervan overtuigd was dat de Ferrari-clientèle niet zat te wachten op een auto met middenmotor, omdat zij deze lastig in bedwang zouden kunnen houden. Gelukkig wisten zijn ingenieurs hem met dit model te overtuigen van de supercar-setup zoals we die tegenwoordig kennen.

Breken met tradities
Dat de Ferrari 512 BB brak met tradities, gaat verder dan de positie en layout van de motor. De typeaanduiding van Ferrari’s hield vaak verband met de cilinderinhoud van één cilinder. Dit was bij de eerste van de ‘boxers’, de 365 GT4 BB nog wél aan de hand. Bij de 512 BB sloeg de typeaanduiding echter op het volume van de gehele motor (5 liter, of eigenlijk 4.950 cc) en het aantal cilinders (12).

It’s all in the details
Deze Ferrari 512 BB is een prachtig stukje Italiaanse geschiedenis. Misschien van een ander kaliber dan de kathedraal van Florence of de Pallazo Vecchio, maar met minstens zulke mooie details. De amberkleurige richtingaanwijzers en de klapkoplampen zijn bijvoorbeeld een waar testament van de tijdsgeest. Even kenmerkend is de zwarte lijn over de gehele breedte, die de carrosserie in tweeën lijkt te delen. Het imposante achtersteven met lamellen waar de motor achter schuil gaat maakt het beeld compleet; een Ferrari zoals de wereld ze destijds nog niet gezien had.

Van carburateurs naar injectoren
Betere emissiewaarden was iets wat klanten al vroeg in de jaren tachtig bezighield. Ferrari kon niet achterblijven en bracht met K-jetronic de injectietechniek naar de Ferrari 512 BB. Dit model ging als 512 BBi door het leven en had nagenoeg dezelfde prestaties als de BB, alhoewel de exacte cijfers altijd in nevelen gehuld blijven. Niets lijkt grilliger dan de officiële bronnen uit die tijd. De concurrentie tussen Ferrari en Lamborghini was moordend, dus wellicht dat die Italiaanse vete iets met het uitblijven van duidelijke prestatiecijfers van doen heeft.