Fiat 850 Spider

De Fiat 850 Spider staat ook wel bekend als de mini Ferrari. Niet dat het model ook maar enig onderdeel bevat dat uit Modena komt, maar het gaat om de inborst. De Fiat 850 Spider bewijst dat een piepklein autootje je hart sneller kan doen laten kloppen. Om het exemplaar in onze werkplaats datzelfde weer te kunnen laten doen, hebben we het plaatwerk gerestaureerd en opnieuw gespoten.

 

Compliment van de meester
Nuccio Bertone wond er geen doekjes om. Afgezet tegen de concurrentie rond 1965, had hij het volgende te zeggen: “De Fiat 850 is stukken eleganter dan een Honda S800 en oogt geraffineerder dan een Triumph Spitfire.” In het model zie je overigens heel wat bekende lijnen terug. Een heel klein beetje van de voorgenoemde concurrenten, een beetje Alfa, en zelfs een piepklein beetje invloed uit Stuttgart.

Wel mooi, niet vlot
Alle vergelijkingen met Ferrari ten spijt, blijft het onder de motor kap redelijk bedeesd met een 843 cc motor met 52 pk. Even later werd deze iets opgeboord,  naar 903 cc en 57 pk, maar het hield niet over. Dat weerhield de wereld er niet van om de auto te omarmen; mede dankzij de populariteit van het model in de VS, vielen de verkoopcijfers zeker niet tegen voor een roadster.