Lagonda M45 Tourer

Deze Lagonda M45 Tourer zag op 30 juni 1935 het levenslicht. Meer dan acht decennia later bezocht deze auto onze werkplaats, om misschien wel aan zijn derde of vierde leven te beginnen. Werken aan een auto van bijna een eeuw oud is heel bijzonder, zeker als het een exoot van het merk Lagonda betreft.

 

Daar zit muziek in
Lagonda werd in 1906 opgericht door de Amerikaan Wilbur Gunn, een speedboot- en motorfietsmonteur. Voordat hij zijn handen vuil maakte, had hij echter een heel ander beroep. Als operazanger zong hij de sterren van de hemel, maar het grote succes bleef helaas uit. Dat bleek wel anders toen hij auto’s ging maken. Het Britse merk (in 1891 nam Gunn de Britse nationaliteit aan), voornamelijk bekend om zijn luxewagens, is tegenwoordig eigendom van Aston Martin, en doet sinds de overdracht in 1947 voornamelijk dienst als modelnaam en luxe badge voor exclusieve modellen van Aston Martin.

In vuur en vlam
Tijdens de tweede wereldoorlog leek het of elke Brit zich inzette voor de ‘war effort‘. Zo ook Lagonda. Wilbur Gunn was inmiddels niet meer in leven, maar Lagonda deed zijn naam letterlijk eer aan; tijdens de oorlog viel de grootste wapenproductiefaciliteit van Groot Britannië onder het bestuur van Lagonda. Ook ontwikkelde het merk een vlammenwerper, die gemonteerd kon worden op een gepantserd voertuig.

M45
‘M45’ mag dan misschien klinken als een type machinegeweer, maar deze typenaam komt uit iets minder oorlogszuchtige tijden. De Lagonda M45 was een sportieve luxewagen, en een groot succes naar de maatstaven van toen. De Engelse Lord de Clifford hielp de verkoopcijfers omhoog door van de ene kant van Europa naar de andere te rijden, en daarbij de trein met 14 uur tijdsverschil te verslaan. Een Meadows-motor met een inhoud van 4.453 cc bleek genoeg om het 1.850 kilo wegende gevaarte in een destijds ongekende tijd het Europese continent over te jagen.